maandag 30 december 2013

KERST OVERWEGING



Waar ligt Bethlehem?
“Kom, laten we naar Bethlehem gaan om te zien wat daar gebeurd is”, zeiden de herders tot elkaar. Laten wij ook vandaag, zoals de herders, naar Bethlehem gaan met ogen van het geloof en met een hart brandend van liefde. Waar ligt Bethlehem in onze dagen? Waar ligt  de plaats waar de Heiland in onze dagen geboren kan worden? Met Bethlehem bedoel ik niet de stad die 20 km ten zuiden van Jeruzalem ligt. Het Bethlehem dat ik bedoel zou moeten liggen waar mensen lijden, overal waar mensen dorsten naar vrede en gerechtigheid, en overal waar mensen de goedheid en menslievendheid van God zichtbaar willen maken.
Het was nacht in Bethlehem, zegt Lukas. Wat betekent dat: nacht? Nacht is afwezigheid van licht,  wanneer mensen zien, maar geen uitzicht meer hebben; wanneer handen tasten naar een houvast, maar geen steun kunnen vinden. Ook aan deze mensen is Jezus in de nacht verschenen als een Licht midden in de duisternis. Het was koud in Bethlehem, zegt de legende. Kunt u aanvoelen hoe koud het kan zijn, wanneer het hart van de mens bevriest door eenzaamheid, wanneer het gemoed verstart  is door de onverschilligheid van de anderen? Maria en Jozef waren uitgestoten in Bethlehem. Kunt u zich het lot indenken van mensen die ter wereld komen op een plaats waar ze geen thuis hebben, waar ze op straat moeten leven, en waar ze hun brood moeten stelen? Dit zijn mensen zonder rechten en zonder naam. Er was in Bethlehem ook armoede. Weet u wat armoede is? U kunt het iedere dag weer zien op de televisie. Er is armoede wanneer totaal verzwakte moeders door gebrek aan eten, de kracht niet meer hebben om de vliegen weg te jagen van de ogen van hun uitgemergelde kinderen. Wanneer kinderen karton bij elkaar zoeken om `s nachts op te kunnen slapen. Ook in onze  maatschappij is er verborgen armoede. Tot al die mensen die in mensonwaardige armoede leven, zegt God: `Ook voor jullie is er een Heiland geboren die jullie wil bevrijden".
Kom, laten we naar Bethlehem gaan. Het Bethlehem dat binnen in ons ligt, wanneer wij Gods goedheid en menslievendheid in ons hart opnemen en bereid zijn, om in onze tijd zijn liefde voor alle arme en zoekende mensen zichtbaar te maken. Gedragen door Gods liefde kunnen wij het mogelijk maken dat voor de armen op de koude nacht een dag vol licht volgt. Dat uit onze solidariteit met anderen wij een dak boven hun hoofd, en een troost voor hun hart kunnen worden.
Moge de ster van Bethlehem onze ogen openen voor het leed in de wereld. Als de glans van deze ster onze ogen niet kan openen, dan vrees ik dat wij  in de nacht zullen blijven. Meer kon God niet doen dan een licht worden in onze duisternis. Sinds die heilige nacht mogen wij geloven dat God ons nabij is, dat Gods goedheid en menslievendheid  voor allen zichtbaar geworden is. Laten wij ons hart openstellen, zodat wij dit licht kunnen uitdragen naar alle mensen die in nood zijn.  Amen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten