dinsdag 28 augustus 2012

21 zondag (B) 2012


21  zondag (B) Jozua 24:1-2, 15-18 Joh:6:60-69
Broeders en zusters in christus:
Elk mens moet leren kiezen, als je nooit kiest, gebeurt er niks of kiezen anderen voor jou.  Het Kiezen is een essentieel onderdeel van het leven. Bijvoorbeeld: Een Man kiest  een bepaalde vrouw om mee te trouwen. Andersom  kiest een vrouw een bepaalde  man om mee te trouwen.  Ik heb een keuze gemaakt om priester te worden.  De ouders kiezen  een goede  school voor hun kinderen om te studeren. In plaats van  de kinderen, kiezen de ouders de school. Na de basis- school kunnen kinderen zelf een keuze maken voor een hogere opleiding. Nederlanders gaan een nieuwe regering  kiezen om ons land  te leiden. Iedere keuze brengt een zekerheid mee. Op een tweesprong, als je een weg kiest, sluit je noodzakelijkerwijs de andere weg uit. Je moet dan vastberaden doorlopen op die ene weg, op je eigen benen vertrouwen en de hoop levend houden op de bestemming die je wacht. enzovoort. De conclusie is: iedereen moet een keuze maken in zijn eigen weg van het leven.

In de eerste lezing en in het evangelie van vandaag worden mensen gevraagd een keuze te maken: In de eerste lezing vraagt Jozua aan de verzamelde stammen van Israël of zij de Heer willen dienen, ofwel de goden van hun voorouders. Dat lijkt geen gemakkelijke keuze. Jozua laat weinig mogelijkheid om te ontsnappen. Je kunt geen twee heren tegelijkertijd dienen, is eigenlijk wat hij zegt. Of je kiest voor de goden van Egypte, het land waar je vandaan komt, óf je kiest voor de God die je daar vandaan heeft geleid. Een keuze die voor de mensen in die tijd niet zo eenvoudig was, want de goden van de voorouders stonden voor hun traditie, voor hun geschiedenis, voor het respect voor hun vader en moeder. En de God die hen uit Egypte had geleid, had hen uit de slavernij verlost, hij had hen gered en beschermd. Beide goden waren hen dierbaar. Daarom vroeg Jozua aan Israël om een keuze te maken tussen de god van  Israël en de God van de heidenen. Israël kiest bewust voor Jahweh. Israël heeft een reden waarom zij voor  Jahweh  gekozen hebben. De reden is: de God van Israël is een God van leven, Hij heeft hun bevrijd uit de dodelijke slavernij van Egypte.  Israël zegt: "Wij denken er niet aan de Heer te verlaten. Wij willen de Heer dienen, Hij is onze God. "


In de evangelielezing  vraagt Jezus aan zijn leerlingen of zij willen heengaan óf Hem willen blijven volgen. Als je niet in Mij gelooft en in de vader, ga dan maar weg. Wie niet voor Mij is, is tegen Mij. Maar hier reageerden zijn volgelingen heel anders. "Velen van zijn leerlingen trokken zich terug en verlieten zijn gezelschap". Slechts twaalf bleven er zitten.  Jezus vraagt aan de apostelen: Wilt ook gij soms weggaan?  Simon Petrus antwoordde Hem: Heer naar wie zouden wij gaan? Uw woorden zijn woorden van eeuwig leven en wij geloven en weten dat Gij de Heilige Gods zijt. 

Ondanks dat veel  volgelingen van Jezus Hem verlaten, bleven de apostelen toch bij Jezus, omdat ze alle wonderen van Jezus gezien hebben en ze hebben meer met Jezus  meegemaakt dan andere volgelingen.  Daarom hebben de apostelen er voor gekozen om bij Jezus te blijven. In  Beide lezingen hebben de mensen de wonderen gezien en de ware God ervaren .  Daarom hebben de mensen de ware God gekozen om in Hem te geloven en om Hem te volgen.
In onze tijd Kiezen, Geloven en volgen Wij Jezus, na de wonderen die wij gezien hebben of wij verlaten Jezus omdat wij twijfelen.  Laten wij  onvoorwaardelijk voor Jezus kiezen en in Hem geloven en Hem navolgen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten