zondag 12 augustus 2012

Homilie 19de zondag jaar B

Homilie 19de zondag jaar B

Broeders en zusters in Christus,
Als je het leven van een overledene in gedachten wilt houden dan doe je dat door verhalen te vertellen van wat die persoon allemaal gezegd en gedaan heeft. Door herinneringen houd je iemand levend in gedachten.
Vandaag nodigt de liturgie ons uit om na te denken over de woorden die Jezus gesproken heeft, immers wie gelooft in Jezus heeft eeuwig leven. Wat Jezus heeft gezegd dat is neergeschreven en is voedsel voor onze ziel. Wil je je geloof onderhouden en versterken dan moet je weten hoe je dat doet. In eerste instantie is het woord van God een woord dat ons kan voeden en dat ons bemoedigt, troost, kracht, vreugde en richting geeft in ons geloofsleven. Het Woord van God is een levend en kracht woord dat leidt tot de persoonlijke ontmoeting met God. Is dat niet het doel van het geloof in God namelijk komen tot een persoonlijke en liefdevolle band met Jezus. In het evangelie hoorden we Jezus zeggen dat Hij het Brood des levens is en daarmee geeft Hij aan dat Hij zorgt voor het geestelijke leven. Bij het laatste Avondmaal had Jezus gezegd: Doe dit tot mijn gedachtenis. Maw wil je blijven geloven in Jezus dan is vieren van de H. Eucharistie van essentieel belang want in de H. Eucharistie mag je Gods liefde ontvangen in je hart en ontvang je de kracht om daadwerkelijk te leven als een christen. De H. Eucharistie is de voeding voor de christen die onderweg is naar het Koninkrijk der hemelen. Onder de tekenen van brood en wijn is God onder ons aanwezig en wil Hij het leven met ons delen.
Bij het Laatste Avondmaal verzamelde Jezus zijn 12 leerlingen rondom Hem om hen te tonen dat Hij hen liefheeft en dat bereid is zelfs zichzelf te geven. Is dat niet ons aller opdracht, zowel voor de priesters, diakens als alle gelovigen om te trachten om zo veel mogelijk mensen te verzamelen rondom onze Heer Jezus om Hem met alle krachten te beminnen? Afgelopen week was ik in Ars een klein plaatsje in zuiden van Frankrijk nabij Lyon waar de heilige pastoor van Ars Jean Maria Vianney heeft geleefd. Deze heilige pastoor die de patroon is van alle priesters van de gehele wereld en wiens lichaam intact is zei dat er niets groters is dan de H. Eucharistie. Door Paus Johannes Paulus II werd de H. Jean Marie Vianney een priester van de eucharistie genoemd. Wat een priester in feite doet is Jezus geven aan de mensen opdat de mensen ten volle moge leven en gevoed worden. De ontmoeting met Jezus in de H. Eucharistie is een werkelijke ontmoeting met Jezus die vrede schenkt aan onze harten en die ons kracht schenkt om de beproevingen van het leven te kunnen dragen.
Een van de grootste kwalen van onze tijd is de eenzaamheid van mensen, wij christenen zijn geroepen om niet zo maar losse individuen te zijn maar om gemeenschap te vormen en het leven met elkaar te delen en elkaar te steunen waar we maar kunnen. De apostel Paulus in de 2de lezing spoort ons hiertoe aan om goed te zijn voor elkaar en hartelijk naar elkaar toe. Zoals Jezus ons heeft liefgehad zo dienen wij elkaar lief te hebben.
Niemand kan tot Mij komen als de Vader die Mij zond Hem niet trekt. Op eigen kracht komen wij nooit tot de erkenning van God de Vader, daar heb je de hulp van Jezus bij nodig. Wil je je naaste beminnen dan heb je de voedende liefde van Jezus. Een leven dat de goddelijke liefde tot zich wil laten doordringen zal een eucharistische liefde zijn, zei de H. Edit Stein die wij afgelopen week hebben gevierd. Als wij zouden beseffen hoe groot de liefde van God in de H. Eucharistie is en hoeveel genade we daar mogen ontvangen, zouden we sterven van vreugde. In onze tijd wordt van iedere christen een extra inspanning en offer gevraagd en in beweging te komen om de H. Eucharistie op zaterdag of zondag bij te kunnen wonen. Helaar is het niet meer mogelijk om elke zaterdag of zondag is om in de eigen parochiekerk de H. Mis bij te wonen door het tekort aan priesters. Aarzel echter niet om ook in een andere kerk de H. Mis bij te wonen op zondag of zaterdagavond om voeding in het Woord van God en Gods voor je ziel te ontvangen en de liefde van Jezus in je hart te ervaren.
Laten wij onze harten openen voor Jezus die zichzelf offert in de H. Eucharistie aan God en aan de mensen. Jezus wil immers onze harten vernieuwen en omvormen zodat ook wij ons in liefde kunnen geven aan God en aan de mensen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten