maandag 10 september 2012

23 zondag door het jaar B



Vandaag wil ik U laten meegenieten van een mooi gedicht, geschreven door Pablo Neruda
"Ik kan niet leven zonder het leven,
geen mens zijn zonder de mensen,
ik ren en zie en hoor, ik zing en aan de sterren heb ik geen boodschap,
de eenzaamheid heeft bloem noch vrucht.
Geef mij voor het leven alle levens,
geef mij alle leed van heel de wereld
en ik zal het omzetten in hoop.Geef mij alle vreugden,
ook de meest verborgene,want als het zo niet gaat
hoe zal men dan de vreugde kennen?".
 Wat een prachtige manier om ons te laten weten hoe belangrijk het is dat wij mensen samenwerken om het leven zinvol te maken.
"Effeta", "ga open". Jezus zegt dit niet alleen aan de dove, maar aan heel de mensheid. Open je oren voor het bevrijdende woord van God.
De wonderverhalen van de evangelies gaan nooit alleen maar over de genezing op zich. Ze gaan vooral over de diepere werkelijkheid waar de genezing als teken naar verwijst.Jezus wijst ons de weg naar het volle leven.
De vraag is dan of wij oog en oor hebben voor die diepere werkelijkheid.                        Hij zegt dan ook tot hen:"Begrijpt en verstaat ge het dan nog niet? Is Uw geest dan zo verblind? Ge hebt toch ogen: ziet ge dan niets? Ge hebt toch oren: hoort ge dan niets?".
Dit zijn duidelijke worden. Zijn onze zintuigen onbevangen genoeg, om een nieuwe toekomst te zien?"Ga open!". Neem deel aan het leven. Hoeveel mensen zijn door ziekte of problemen eenzaam. Zonder onze hulp kunnenzij niet deelnemen aan het leven. Hun cirkeltje is zo klein, dat ze zich voelen als een gevangene.
Gezonde mensen zijn soms zo met zichzelf bezig dat ze doof zijn voor een stem die roept om medeleven. Laat de ander nooit alleen. Open gaan, openstaan voor de genade die God ons wil schenken. Die genade ervaren wij als wij kunnen luisteren naar het hart van de mensen, als wij woorden kunnen spreken van troost en vriendschap.Ga open voor de wereld waar zoveel wonderen gebeuren.
En wie het niet ziet, is blind. We kunnen toch zien dat er water is en zon, vruchten en kruiden. We kunnen toch zien dat er mensen zijn die hun best doen, die kinderen, eenzamen en zieken verzorgen, die het vuile werk voor ons doen of lekker eten voor ons maken.Wie zegt dat er alleen maar egoisme in de wereld te vinden is, die is doofstom, die is ziek. Als er onrecht is, zal God ons niet alleen laten. Hij zal ons sterk maken om recht te doen.Hij zal het lijden helpen dragen wie daarvoor open staat.
Als wij onze oren openhouden en woorden van recht en vrede spreken, zal de ziekte van de eenzaamheid niet toeslaan.We hoeven niet te koop te lopen met dit geloof.
Jezus verbood de man uit het verhaal, dit te doen, want geloof heeft geen reclame nodig.Proberen iemand te overtuigen, levert weinig op.
Wie "open gaat", zal zien dat er zoveel goedheid en hartelijkheid is.
Dat er overal gewerkt wordt aan recht en vrede.
Ons gebed zal dan niet meer zijn: "laat ons niet alleen".
Ons gebed zal zijn:"Heer, open onze oren, onze mond, ons hart,  dan zullen wij leven in Uw licht".


Geen opmerkingen:

Een reactie posten