zaterdag 22 september 2012

HOMILIE 25ste zondag Jaar B

HOMILIE 25 ste zondag jaar

Broeders en zusters in Christus,

De strijd om de macht heeft al heel wat discussies, ruzies en oorlogen in de wereld veroorzaakt. De afgelopen verkiezingen heeft ons dat duidelijk gemaakt hoe heftig men elkaar met slogans, uitspraken om de oren kan slaan, het is niet mooi meer om aan te horen.
Wie zal er als minister het voor het zeggen hebben daar gaat het allemaal om. Terecht kun je je afvragen of de ministers die aangesteld hebben zich wel voldoende bewust zijn dat minister zijn wil zeggen dienaar zijn en niet om heerser of iemand die op komt voor de eigen belangen. Met het resultaat van de verkiezingen wordt duidelijk dat het christendom nog meer marginaal een stem heeft in de politiek.
Over de groten der aarde heeft Jezus gezegd dat zij vaak misbruik maken van hun macht. Tot zijn leerlingen zei hij: dit mag bij u niet geval zijn, wie groot wil zijn moet de dienaar van allen wezen.
Strijd, naijver, jaloezie het heeft alles te maken met de eigen harstochten om de eerste of de belangrijkste te wil zijn, dat zegt de apostel Jakobus in de tweede lezing. De reclame en het materialisme wakkeren de jaloezie tussen mensen aan. Als mijn buurman of buurvrouw een dure vakantie maakt dan moet ik dat ook kunnen. Als mijn buurman een mooie auto heeft dan moet ik dit ook hebben.
In de wereld van de banken in de VS zien we dat de Federal Reserve, zeg maar de nationale bank van de VS, misbruik maakt van zijn machtspositie door massaal dollars bij te drukken zonder dat er enige tegenwaarde tegenover staat. Wie iets van de gescheidenis kent en economie heeft bestudeerd die weet dat dit zorgt voor een hoge inflatie. Wie zal daar het meeste last van hebben? De gewone man.

Wat de leerlingen van Jezus nog niet begrepen hebben is dat het bij het Koninkrijk van God niet gaat over erebaantjes en de eerste te zijn. Het verlangen naar roem en groot te worden zit in ons ingebakken. Wie verlangt niet om eerder iemand te zijn die men bewondert dan om niemand te zijn? Zelfs de psalmen spreken over Gods glorie die bestemd is voor ons. Psalm 8 zegt het als volgt: Ge gaf de mens een goddelijke staat met waardigheid en schoonheid hebt ge hem gekroond.
Door naar een kind te verwijzen maakt Jezus zijn leerlingen duidelijk hoe je groot kunt zijn in het koninkrijk van God. En daarmee maakt hij duidelijk dat als je groot wil zijn voor God dan je je dan klein en nederig dient te maken zoals een kind. In plaats van te zoeken naar eer en trots te zijn op jezelf, wees een dienaar en nederig van hart.
Jezus zelf is ons voorbeeld, hij is niet gekomen om gediend te worden maar om te dienen. God weerstaat de hoogmoedigen maar geeft genade aan de nederigen van hart.
Als we met Gods leven en liefde gevuld willen worden, dan moeten we onszelf bevrijden wat in de weg staat troost, ijdelheid en roem. God wil open harten zodat Hij ze kan willen met zijn eigen glorie, kracht en liefde. Om ons te genezen van onze zelfzucht wil Jezus ons een nieuw hart geven vernieuwd door zijn genadige liefde en barmhartigheid. Jezus navolgen is en blijft een opgave want het wil zeggen je overgeven aan de leiding van de heilige Geest die werkt in de kerk en het voorbeeld van Jezus in je concrete leven gestalte geven. Je navolgen zal de ene keer slagen maar een andere keer zeg je tegen jezelf ik had het anders en beter moeten doen. Het vraagt van ons een nederig hart.
Zijn wij bereid om onszelf te vernederen en te dienen zoals Jezus de mensen heeft gediend?
Heer Jezus, door uw kruis heeft u de wereld verlost en de glorie en de overwinning geopenbaard over dood en zonde. Moge ik nooit uw glorie en overwinning in het kruis over het hoofd zien. Help mij om mijn leven in overeenstemming te brengen met uw wil en uw weg naar de heiligheid na te volgen. Amen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten