dinsdag 18 september 2012

Homilie 24 ste zondag jaar B

HOMILIE 24 ste zondag jaar B

Broeders en zusters in Christus,

Het is niet zo eenvoudig in onze tijd temidden van de grote invloed van de media Gods wil en de stem van God op het spoor te komen. Over de algemeen menselijke waarden zoals respect naar elkaar toe, eerlijkheid, en goed zijn voor elkaar is niet zo moeilijk om het daar eens over te worden. Moeilijker wordt het echter als je spreekt over echt typische katholieke zaken van het geloof zoals vergeving van zonden, de beleving van de onthouding tot aan het ontvangen van het sacrament van het huwelijk, het oordeel van God over eenieders leven, de heiligheid van het leven enz...
Bv
Menselijk geredeneerd zeg je dat als een iemand zwaar in de fout is gegaan dan hij dan moet gestraft worden, vergeving schenken of mensen een tweede kans geven zit er bij de samenleving niet in.
Wat doet Jezus,? Op het kruis zijn er links en rechts van hem moordenaars die gekruisigd worden. Een van hen heeft spijt over zijn daad en vraagt aan Jezus: Jezus denk aan mij als je in je koninkrijk bent aangekomen. En Wat zegt Jezus? Heden nog zult gij met mij zijn in het paradijs. Dat is nu typisch christelijk: God vergeeft de mens zijn zonde omdat hij een Barmhartige Vader is en meer ziet in de mens.
Een christelijke levensstijl ontwikkelen of een heidense levensstijl volgen, we moeten een keuze maken.
Wie niet gelooft die wuift alles weg en zegt dat hij of zij het allemaal zelf wel zal uitmaken , je kunt zo iemand een goddeloze mens noemen omdat hij of zij helemaal geen rekening houdt met God. Iemand die alleen maar zijn eigen geweten opvolgt die loopt het grote risico om te verdwalen in het leven en verkeerde wegen te kiezen.
Als je op reis op je bestemming wilt aankomen dan heb je een kaart of een navigatiesysteem nodig die je de weg wijst. Op de weg volg je de wegwijzers die je je naar je bestemming leiden. Als je als gelovige op je eindbestemming de hemel wilt aankomen dan heb je de bijbel als gids en dan zijn de heiligen de wegwijzers die door hen leven verwijzen naar de hemel.
Alleen geloven is bovendien veel moeilijker dan in een gemeenschap omdat in een gemeenschap kun je elkaar stimuleren en motiveren en inspireren om Jezus na te volgen en geen verkeerde wegen in te slaan.
Je gaat gemakkelijker door het leven als je een gids hebt die je de weg wijst in het leven je waarschuwt voor de gevaren in het leven. De gids die je blindelings kunt vertrouwen is JEzus Christus, de Weg, de Waarheid en het Leven. Als een mens iets zegt dat kun je zeggen een mens kan ook verkeerd zijn. Maar Jezus is niet zo maar een mens, Hij is de Christus en dat wil zeggen Hij is God en in God kun je helemaal vertrouwen.
Maw wat Jezus gezegd heeft over goede en kwaad, over hemel en hel, over God die Liefde is, is helemaal waar. Je hoeft er niet aan te twijfelen.

Wie luistert naar Jezus die is wijs en die zal het leven en de liefde van God vinden. Als je alles zelf moet uitzoeken dan wordt je misschien door schade en schande hopelijk wijs maar sommigen leren het nooit iets in het leven en maken elke keer weer dezelfde fout. Als we kijken naar de vele filmsterren die alleen maar hun eigen eer en glorie zoeken, dan zien we heel vaak dat ze zich van het ene in het andere huwelijk storten zonder dat ze ooit de ware liefde vinden.

Geloven in God heeft niet alleen te maken met het instemmen wat de kerk en de bijbel zegt, uiteindelijk heeft geloven ook te maken met God liefhebben. De apostel Johannes zegt hierover dat wie God liefheeft, zijn geboden onderhoudt. De apostel Jakobus gaat zelfs nog een stap verder in de tweede lezing als hij zegt dat het geloof zonder zich in daden te uiten in feite dood is. Inderdaad geloven heeft alles te maken met oog hebben voor de noden van andere mensen en hen nabij zijn en helpen waar je kunt.
Broeders en zusters in Christus,
De uitdaging voor ons christenen in deze tijd is te luisteren naar de stem van de Heer. De stem van de Heer kun je beluisteren in de kerk maar ook in de mens in nood die roept om hulp, steun of troost.
Door vaak tot de heilige Geest te bidden word je fijngevoeliger in de liefde en kun je beter luisteren naar wat God wil dat wij doen. Moge deze eucharistie ons bewuster maken van God die spreekt doorheen zijn woord in de bijbel, of doorheen gebeurtenissen en mensen opdat wij meer en meer gelijkvormig worden aan Jezus Christus en uitgroeien tot liefdevolle en heilige christenen. Amen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten