maandag 31 december 2012

Nieuwjaar 2013

Het evangelie vertelt ons hoe Jezus kort na zijn geboorte besneden werd. En daarbij kreeg Hij zijn naam. Bij een besnijdenis is het feest, want dan hoor je erbij.
De naam Jezus betekent: "Hij, die bevrijdt". Hij is het licht van de wereld.
Dat er weer een nieuw jaar voor ons open ligt, is op zich al een wonder. Nu wij weer zo uitdrukkelijk aan een nieuw  begin staan, kunnen wij ons afvragen, of wij als het ware ons als besneden voelen. Dat wil zeggen of wij mensen durven zijn, die er met hart en ziel voor gekozen hebben om net als Jezus bevrijdend in het leven te staan.Wij horen er door onze naam  immers ook bij.
Men zegt zelfs dat onze namen geschreven staan in de palm van Gods hand.
In de uitvaartliturgie wordt door die naam een verband gelegd tussen het begin en het einde van ons leven.
Wij moeten bevrijdend werken door ruimte te scheppen voor anderen en ook voor ons zelf.
Dat is niet vast te leggen in wetten en regels. Nee, dat moet spontaan gebeuren. We willen ruimte bieden voor elkaar.Laten we het komende jaar gebruiken om mensen te bemoedigen en te vergeven. Om levenskansen te scheppen.Laten we, zoals Maria, verwonderd het leven in ons opnemen en het  genieten. Samen met anderen.
Dat valt niet altijd mee, zeker niet in crisistijden.
Maar juist door maatregelen, zoals bijvoorbeeld bezuinigen op de zorg, zullen we elkaar hard nodig hebben.
We moeten onze aandacht vooral richten op de kwaliteit van weken en maanden. HOE gaan we de tijd invullen en hoe lang?
De betekenis van de mens zit niet in de lengte van zijn dagen. Natuurlijk niet. Zijn betekenis zit in wat hij heeft teweeggebracht. Er zijn mensen van enkele dagen, die enorm veel liefde, verlangen en tederheid hebben gewekt. Onze aandacht is veel te eenzijdig gericht op levensverlenging en te weinig op levenskwaliteit.
De tijd is geen elastiekje dat zo lang mogelijk moet worden uitgerekt.
De tijd is een mogelijkheid om iets van onszelf te maken. Om elkaar te bewonderen, om te geloven in elkaars mogelijkheden en elkaar te bewaren in ons hart.
Voorbeelden te over hoe hele vele mensen belangeloos klaar staan voor mensen die aandacht en zorg nodig hebben. Voor hen moeten we blijven bidden dat zij de kracht, die ze nodig hebben om hun werk te blijven doen, mogen behouden.Het thema van dit jaar zou kunnen zijn: "Tijd".
Niet alleen tijd voor mensen in nood, maar vooral ook voor mensen in ons gezin, voor vrienden, voor kennissen. Tijd om met hen iets fijns te doen. Wandelen, fietsen, winkelen, samen in de tuin te werken .Je niet steeds verstoppen onder het motief: "Ik heb nu geen tijd". Besef hoe kostbaar het is tijd voor elkaar vrij te maken.Het oude jaar met al zijn zegeningen en tragiek laten we achter ons. We bewaren, net als Maria, alles in het hart. Er is een nieuw jaar, waarin wij elkaar en God weer hard nodig hebben.
De boeken met herinneringen en de zegen van God zullen ons begeleiden.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten