maandag 31 december 2012

Kerstmis 2012

HOMILIE KERSTMIS

Al eenwenlang zijn mensen op zoek naar een onuitputtelijke bron van energie. Omwille van de economische crisis wordt er koortsachtig gezocht naar alternatieve energieën zoals windenergie of zonenergie voor kolen, gas en olie.
In 1927 vloog Charles Lindbergh van New York naar Parijs in 33,5 uren als eerste alleen over de Atlantische oceaan. Hij werd een nationale held van de VS maar wat velen niet weten is dat het geheim van zijn succes te wijten is aan een generator die hij had laten installeren door Lester Hendershot die eindeloos gratis extra energie opwekte zonder brandstof. Waarom deze uitvinding niet meer op groter schaal is toegepast blijft duister.
Wij staan er niet zo vaak bij stil maar wat zouden wij doen zonder energie, zonder electriciteit? Zonder electriciteit zou al heel snel het economische leven stil en verlamd zijn.
Eindeloze energie of eindeloze liefde is dat niet het verlangen van iedere mens op spiritueel vlak? Met Kerstmis mogen we vieren dat in de persoon van Jezus Christus de toegang tot eindeloze liefde voor alle mensen toegankelijk is. Jezus is de Bron van eindeloze energie. God maakt zich zo klein dat Hij ter wereld is willen komen door de geboorte van een kind. Het bijzondere van een kind is dat het eenvoudig en hulpeloos is en dat iedereen het spontaan wil beminnen. Door de geboorte van Jezus wil God met ons mensen in contact treden en ook blijven.

Wat tegenwoordig bij de jonge generatie in is is dat zij met elkaar verbonden willen blijven en met de smartphone is dit mogelijk op elk ogenblik van de dag. Overal kun je met een smartphone je nieuwe e-mails, sms'jes en updates van sociale netwerken controleren.
Cisco, wereldwijd marktleider in netwerktechnologie, liet al voor de derde keer 1.800 jonge studenten en professionals ondervragen over hoe ze in contact blijven met de wereld rondom hen. En wat blijkt? Voor negen op de tien respondenten is het raadplegen van hun smartphone een vast onderdeel van hun ochtendritueel geworden. Nog voor ze zich wassen en hun tanden poetsen, hebben jongeren vaak al hun virtuele wereld gecheckt. En dat blijven ze de hele dag door doen: een op vijf controleert zijn smartphone om de tien minuten, en een kwart van de ondervraagden doet dit zo vaak dat ze de tel kwijtraken.
Uit de studie blijkt dat e-mailen, sms'en en sociale netwerkactiviteiten veruit het populairst zijn. De apps hinken wat achterop: nauwelijks twintig procent van de jongeren gebruikt meer dan tien apps op regelmatige basis.
Hoe blijf je op gelovig vlak verbonden met Jezus Christus en verlies je niet het contact met hem?
Voor ons mensen heeft Jezus de communicatiekanalen van het gebed en de sacramenten gegeven. Sms'en met Jezus dat kun je doen door korte schietgebedjes te richten tot Jezus. Voor langere gesprekken met Jezus kun je Hem benaderen en ontmoeten in de sacramenten, tekenen van Gods liefdevolle aanwezigheid. In het sacrament van de H. Eucharistie spreekt God tot ons en wil Hij ons mededelen dat Hij ons bemint. Wij mogen in de H. Eucharistie antwoorden op het woord van God door gezang en gebed en zo blijf je in contact met God en ontstaat er een wederzijdse liefdesrelatie.
In het sacrament van de vergeving spreken wij ons tekorten in de liefde uit en schenkt Jezus ons een nieuw hart en mogen wij ervaren dat Jezus echt de Redder van de wereld. Met Kerstmis hoorden de herders de engelen inderdaad uitjubelen en zingen: Heden is u een Redder geboren, Christus de Heer, in een stal te Bethelem. God maakt door de geboorte van Jezus een nieuw begin met de mensen.
Met vreugde mogen wij het hier tesamen de geboorte van Jezus vieren en met de engelen zingen: Eer aan God in den hoge en vrede op aarde aan de mensen van goede wil.
Aan u allen wens ik u namens het het pastorale team een zalig Kerstfeest toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten