zaterdag 12 januari 2013

Feest van de Doop van de Heer

Voordat Jezus zijn roeping wil gaan waarmaken, gaat hij naar de bron.De rivier de Jordaan is in de Bijbel de overgang van het oude naar het nieuwe jaar.
Vanuit de woestijn trok het volk van God door de Jordaan het beloofde land binnen. Als Jezus dus iets wil gaan zeggen over het Rijk van God, dan moet ook hij door die Jordaan heen. Bij de doop gaat de hemel open en daalt de Heilige Geest neer in de gedaante van een duif.
Duiven werden, duizenden jaren voor Christis al, als huisdieren gebruikt, juist in de wereld van Egypte en Babylon. Op een Eyptische  afbeelding van een Koningskroning, 3000 jaar voor Christus, vliegen duiven naar de vier windstreken om het bericht van de kroning te verspreiden.
In het verhaal van Noach wordt een duif losgelaten om te kijken of er al groen is. De duif met de palmtak kondigde het einde van Gods vijandigheid aan.
De profeet Jesaja vergelijkt de terugkeer van het volk uit Babylonische gevangenschap met duiven die terugkeren naar hun duiventil.
Vaak was de duif ook een zielenvogel, zoals in het oude Syrie, waar men de duif afbeeldde op het graf.
De duif is HET SYMBOOL van zachtmoedigheid, van liefde, van vrede en van de hemel.
Wat  wil de evangelist ons vertellen over de Geest van God? De Geest van God die onder ons werkt en die Jezus bezielde, is als een neerstrijkende duif. Dat wil zeggen: je voelt hem bijna niet, hij maakt je gelukkig, hij brengt vrede, hij kwetst niet.
Het neerstrijken van de duif op Jezus' schoudder is hetzelfde als een stem die zegt: "Jij bent mijn lief kind". Het is de stem die wij bij elke doop laten klinken.
Wat bij Jezus in die tijd gebeurde, is het opnemen van de doop in het doopboek. Men wil zo deze belangrijke gebeurtenis bewaren, in de parochie en in de gemeente.
Met dat optekenen wil gezegd zijn dat men de dopeling wil gaan opvoeden binnen het geloof en de gemeenschap van de christenen. De ouders zijn als eerste daartoe aangewezen. Ze mogen ook steeds een beroep doen op de kerk om hen daarbij te helpen.
Gelovig opvoeden wil ondermeer zeggen: het kind gaan vertellen over het leven van Jezus, het kind vertrouwd maken met bidden en vertellen over advent, kerstmis, vasten en pasen.
Maar wat vooral belangrijk is, dat ze zich houden aan waarden en normen. Van belang hierbij  zijn weer de ouders of verzorgers en vele anderen die in het leven van dit kind zullen komen en aan de opvoeding mogen bijdragen. Niet alleen opschrijven in een mooi boek. Het gaat erom wat we er daarnaa mee doen.
Water en vuur, leven en liefde, doopsel en Geest. Dat zijn de bronnen waaruit wij kracht en zin kunnen putten.
Dit gaat over ons eigen leven. We zijn gedoopt om te geloven en altijd is er die stem die zegt:"Van jullie houd ik. Jullie zijn mensen naar mijn hart. Jullie roep ik. Sta op en ga doen wat zinvol is.
Oordeel niet over wat anderen wel of niet doen.
Sta op uit het water en laat je dopen met vuur, liefde en geestkracht
Dat is de bron, diep verborgen in ons hart, maar wel voelbaar voor wie geloven wil".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten