dinsdag 5 maart 2013

3e Zondag in de veertigdagentijd



3e Zondag in de veertigdagentijd
Lc 13, 1-9


Vandaag horen we in het evangelie hoe Jezus met de mensen spreekt, wat ze Hem vertellen en vragen.
De mensen in die tijd dachten, dat het kwaad altijd de slechte mensen trof.

Jezus antwoordt: Het kwaad kan ook goede mensen treffen.”   Als wij vandaag Jezus’ mening zouden vragen over: de luchtvervuiling de werkeloosheid, het vreemdelingenbeleid  zou Jezus antwoorden: “Het is niet alleen de schuld van de politiek, het ontbreekt jullie allemaal aan solidariteit.”  En het zijn niet altijd de anderen die de vreemden moeten opvangen.  Ook  wij moeten  onze deur openzetten.  Wij moeten ons allemaal bekeren door soberheid, solidariteit en eerbied voor het leven.  Daarna vertelt Jezus een verhaal  om ons duidelijk te maken hoe groot Gods geduld is. Het is het verhaal van de onvruchtbare vijgenboom.

De vijgenboom is een voorbeeld van leven en vruchtbaarheid. Hij heeft overtollig groene bladeren en draagt twee keer per jaar veel vrucht.  Juist daarom ergert de eigenaar zich over zijn vijgenboom en zegt: “Al drie jaar kom ik om vruchten te vinden, maar ik vind er geen hak hem om!  Hij is nutteloos!”

Maar voor de man die dagelijks zorg draagt voor de vijgenboom is elke boom iets bijzonders en waardevol.  Omdat hij er al zoveel zorg aan besteed heeft, vraagt hij: “Heer laat hem nog één jaar staan.  Geef hem nog een kans.”  Hij voelt zichzelf verantwoordelijk voor de vijgenboom.  Hij zal de grond nog een keer omspitten en hem bemesten, iets wat normaal niet hoeft bij een vijgenboom. Misschien draagt hij dan het volgend jaar vrucht.

Jezus wil ons door deze gelijkenis zeggen:  God schrijft ons niet af,            Hij blijft hopen op onze goede daden. Hij geeft ons de tijd.
De veertigdagentijd is een tijd van bekering.  Laten we  nu beginnen en niet tot morgen wachten.  Laten we niet te veel naar de oorzaken van het kwaad zoeken, maar  onszelf  inzetten voor het goede. Amen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten