dinsdag 26 februari 2013

tweede zondag veertigdagentijd-2013



Jezus was in gebed.
Vandaag wordt Jezus aan ons getoond, terwijl hij diep verzonken is in gebed. Wij horen dat zijn gelaat verandert van aanblik en zijn kleding verblindend wit wordt. Wij kennen dit verhaal ook als “de verschijning op de berg Thabor”. Jezus ontmoet,  al biddend,  Zijn Vader en krijgt van Hem een bewijs van zijn krachtgevende aanwezigheid. De ervaring die Jezus toen had, gebeurt eigenlijk nog altijd tijdens het bidden.
Als de Kerk in gebed is, breekt Gods'heerlijkheid door, zoals destijds ook bij Jezus gebeurde. Zeker, de Kerk is een Kerk van mensen, bekleed door de pelgrimsmantel. Die mantel is besmeurd met de zwakheid van de wereld. En toch, als de Kerk in gebed is, openbaart zich Gods'mysterie, van Zijn aanwezigheid in deze wereld. Als de Kerk in gebed is, verandert zij van aanzien, zij krijgt dan een uitstraling van dienstbaar zijn, arm en menslievend. Terwijl zij aan het bidden is, is zij bereid om zowel de vernedering van Golgotha te aanvaarden, als de heerlijkheid van de Thabor.
Helaas, het gezicht van de Kerk wordt in deze tijd zo vaag en zo bleek. Dat verandert wel als zij in gebed is, en Gods' Geest vaardig wordt, en zij vervuld is van vrede, vreugde en zekerheid. In de beproevingen van deze tijd verandert Gods' Geest het aanzien van de Kerk, zodat God Zijn bevrijdende aanwezigheid in deze wereld kan uitstralen. Als de Kerk in gebed is, wordt ons duidelijk hoeveel liefde in de Kerk aanwezig is, en voelen we de troost en de hoop die zij schenken kan. En ook hoeveel heiligen en martelaren zij voortbrengt. Zo ervaren wij ook het Thaborgebeuren, evenals onze Heer Jezus.
Wat met de Kerk gebeurt, overkomt ook ons, als wij in gebed zijn. Wij zijn gedoopt, dus dragen wij in ons geborgen Gods'heerlijkheid nu al in ons. Gods'Geest is nu al vaardig in ons. Gods'hemel is nu al geopend voor ons. En al ervaren wij het niet als zodanig, worden wij toch al opgenomen in Gods' stralende heerlijkheid, en wij kunnen Zijn stem al horen. Luistert naar Hem!
In geloof gaan we van het ene woord van God naar het andere, van de ene viering naar de andere, en van de ene ervaring naar de andere. De Geest laat Zijn stempel in ons achter. Terwijl wij bidden is het geheim in ons aanwezig, in onze diepste kern. 
Zo kan het zijn dat anderen bij ons dat licht komen zoeken. Voor hen is de straling van de diamant wel zichtbaar. Zo mogen wij toch, klein en zondig als we zijn, getuigen van Gods'Woord. Dat kan gebed in ons bewerken, soms zelfs als een Thabormoment. Laten we   God vragen of ook wij een Thabormoment mogen ervaren.   AMEN.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten