maandag 4 februari 2013

4e zondag door het jaar 2013



4E ZONDAG DOOR HET JAAR
4e zondag door het jaar                                                                                    Lc 4, 21-30

In het evangelie van vandaag lezen we hoe het Jezus vergaat in de synagoge van Nazareth, het dorp waar Hij zijn jeugd heeft doorgebracht en waar iedereen Hem kent. En misschien vragen we ons af waarom Hij zo negatief reageert op zijn dorpsgenoten. Hij, de Zoon van God, Hij die dus ook liefde is. Zijn reactie hier lijkt niet echt liefdevol. Ik denk dat ze samenhangt met wat er omgaat in zijn toehoorders. Hij heeft net voorgelezen uit Jesaja dat de Heer Hem gezalfd heeft om aan armen de Blijde Boodschap te verkondigen, aan gevangenen hun vrijlating bekend te maken, aan blinden dat ze zullen zien, aan verdrukten dat ze kunnen gaan in vrijheid; om een genadejaar af te kondigen van de Heer.  En Hij voegt daar nu aan toe dat dit Schriftwoord met Hem in vervulling is gegaan.   Hij is de Gezondene van God. Eerst zijn ze blij met  zijn woorden, maar dan klinkt het: ‘Is dat niet de zoon van Jozef?’ Het is dus heel snel gedaan met de blijheid en de instemming. Het wantrouwen  begint al meteen. ‘Wie denkt hij wel dat hij is,                 die zoon van Jozef de timmerman?’
Zusters en broeders, de inwoners van Nazareth hebben de liefde niet,                                          zo eenvoudig is dat.Ze zijn afgunstig, ze gunnen een ander het licht in de ogen niet.                  En ze zijn ook niet verdraagzaam: ze geven Jezus niet eens de kans om de Blijde Boodschap te verkondigen. Ze breken Hem liever meteen af, en ze breken meteen ook af wat Hij zou willen opbouwen: een genadejaar van de Heer, een wereld en een mens vol liefde, dus vol van God. Ze wijzen God af. Dat is hún keuze, en die keuze maken ze zelf. En God, die liefde is, is niet opdringerig. Hij dwingt mensen niet zijn liefde aan te nemen, Hij respecteert de vrijheid van de mens die Hijzelf geschapen heeft.  Dat doet  Jezus ook. Hij dringt zichzelf en zijn Blijde boodschap niet op.    Wanneer Hij later zijn leerlingen uitzendt om zijn woord te verkondigen,  geeft Hij hun dat ook als richtlijn mee: als je ergens niet welkom bent, schud dan het stof van je voeten en ga verder. Je mag de mensen niet dwingen, want liefde is niet opdringerig, God is niet opdringerig.
Zusters en broeders, liefde is verdraagzaam, barmhartig en geduldigZe is niet afgunstig, geeft niet om de schone schijn, en rekent het kwade niet aan. Alles verdraagt zij, alles gelooft zij, alles hoopt zij, alles duldt zij. Alles zal verdwijnen, maar de liefde is voor eeuwig. Wie we ook zijn en wat we ook hebben, als we die liefde niet hebben, zijn we niets, hebben we niets, kunnen we niets. Amen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten