woensdag 25 juli 2012

Preek 15 de zondag jaar B


HOMILIE 15 DE ZONDAG JAAR B

            Broeders en zusters in Christus,

Een van mijn leerkrachten van de lagere school zei: niet herhalen is vergeten ook al had je het nog zo goed geweten. Met de verkondiging van het geloof is dit helemaal zo, aan elke generatie dient het geloof opnieuw uitgelegd en overgedragen worden. Je kunt er niet vanuit gaan dat het geloof automatische doorgaat, je hebt authentieke katholieken nodig die het geloof voorleven en het uitleggen. Daar waar je vroeger gemakkelijker mee kon lopen in het geloof met de grote geloofsgemeenschap, dien je nu in de huidige tijd zelf een persoonlijke keuze te maken voor het geloof en moet je zelf op zoek gaan naar de kern van het katholieke geloof. Als je alleen maar doet en denkt zoals de grote massa doet en denkt in de samenleving, dan loop je het risico dat je niet tot de kern van het katholieke geloof komt.  Geloven is immers meer dan actief zijn op het sociale vlak of eerbied en respect hebben voor je naaste.
Wat gaat het eigenlijk over als je zegt dat je gelooft in God? Geloven in God heeft te maken met een hele levenshouding die je aanneemt in je leven en het opvolgen van Gods geboden. Ongelovigen en heidenen zijn mensen die alleen maar aan zichzelf denken en geen rekening houden met God en de kerk. Wie gelooft die voelt zich afhankelijk van God en die wil Gods wil doen omdat die weet dat wij Gods liefde, Gods zegen  en Gods hulp nodig hebben omdat het menselijk heel kwetsbaar en broos is.  Ziekte, een tegenslag, het kwade,  beproevingen, een overlijden, iedere mens heeft er mee te maken, als je niet gelooft dan moet je alles zelf dragen en verwerken en dan kan het leven soms wel eens heel zwaar zijn omdat je dan teruggeworpen wordt op jezelf. Wie gelooft in God die wil verbonden blijven in Gods liefde en streeft ernaar om het goede te doen en het kwade te vermijden en die weet dan je bij God altijd vergeving mag ontvangen. Geloven in God is een grote schat, want je mag ervaren dat God met je meeleeft, dat God je leidt en dat Hij je de kracht schenkt om het kruis in je leven te kunnen dragen.
Niet klagen, maar dragen en God om kracht vragen, zei iemand tegen mij de hoge leeftijd van 90 jaar heeft behaald en daar steekt veel wijsheid in.
Wat Geloven inhoudt zegt ons de apostel Paulus in de 2de lezing: wij zijn geroepn om heilig en vlekkeloos te zijn voor het aangezicht van God. Wij christenen hebben niet de roeping om middelmatig te zijn maar om heilig te zijn naar het voorbeeld van Jezus Christus. Heilig zijn of heilig worden kun je maar als je vurige persoonlijke liefde hebt tot Jezus Christus en Jezus Christus bemin je door het ontvangen van de sacramenten vooral het sacrament van de heilige Eucharistie. Des te meer wij streven naar persoonlijke heiligheid des te meer zal de kerk een grotere uitstraling hebben en bloeien en groeien. Als een bloem of plant geen goede voedingbodem heeft dan blijft de bloem of de plant maar klein of ze verschaalt zelfs. Als je als christen niet met Christus verbonden leeft dan verschraalt je geloof en geraak je verstrikt in allerlei vreemde ideeen en  afgodsbeelden.

Ons katholieke geloof betekent werkelijk licht voor iedere mens in de wereld opdat het zo´n helder licht geeft op Gods liefde en Gods barmhartigheid.
Bovendien hebben wij ook nog een hele lieve moeder Maria in de hemel die zorg draagt voor alle kinderen van God, zij wordt ook genoemd moeder van de Kerk.
Het feest van aanstaande maandag 16 juli Onze Lieve Vrouw van de berg Karmel geeft ons een aansporing om de raadgeving van Paus Benedictus op te volgen: Wend u vaak en vertrouwvol tot Maria ! Het is een eenvoudg woord en toch als wij dit ter harte nemen, betekent dit absoluut geluk en succes. De verering van Maria op de berg Karmelin Israel heeft zijn wortels die teruggaan tot in het Oude Testament tot aan de profeet Elia. Het volk Gods beloofd toen ook vele onuitzichtloze situaties, maar altijd weer heeft het vertrouwvolle gebed en de voorspraak van Maria het lot van de mensen ten goede gekeerd. Zo zal het ook vandaag zijn in onze tijd als wij dit willen en ons vertrouwvol wenden tot Jezus en Maria.  Als wij roepen, smeken en bidden tot Jezus in welke situatie wij ons ook bevinden dan zal Hij er zijn en ons redden en heil schenken. Amen.


























Geen opmerkingen:

Een reactie posten