woensdag 27 juni 2012

13e Zondag door het Jaar , Uw geloof heeft u genezen



Wanneer  iemand ziek is, probeert hij zich zelf  beter te maken. Wanneer die persoon  niet voor zich zelf kan zorgen, verzorgt iemand hem om beter te worden.  Dit gebeurt in ons dagelijks leven. Niemand wil pijn lijden of erg ziek zijn, maar wij willen een gelukkig en blij leven om in de wereld te wonen. Wij willen zelf een gelukkig en vrolijk leven en we wensen andere mensen ook een goed leven toe.  Van de andere kant is er een natuurwet die tegen ons zegt dat we niet altijd een gelukkig en vrolijk leven kunnen hebben.  Gezondheid gaat samen met ziekte of zwakte.  Het is een universeel feit. Mensen verwachten en wensen een goed leven voor zich zelf en ook voor andere mensen.  God, die schepper van mens en wereld is, zorgt voor mensen en ook voor het welzijn van de wereld. Dit horen wij in de eerste lezing van vandaag, die ons zegt:” Niet God heeft de dood gemaakt en His schept geen behagen in de ondergang van de levenden.  Hij heeft alles geschapen om te leven.  God heeft immers de mens geschapen voor de onsterfelijkheid.   Hij heeft hem gemaakt tot een  afspiegeling van zijn eigen wezen.”  Dus God geeft leven.  In het oude testament  zien wij Job die lang ziek was en hij werd door god genezen. Terwijl Job ziek was, had hij een diepe geloof in God en hij was ook rechtvaardig en volhardend. Door zijn geloof in God werd hij uiteindelijk genezen.
In het evangelie van vandaag zijn er twee personen die heel erg ziek zijn en die zijn: Het dochtertje van Jairus en de vrouw die aan vloeiingen leed. De vrouw en Jairus hebben een diepe geloof in Jezus, dat Jezus een wonder kon doen.  Hoe kunnen wij weten dat zij een diepe geloof in Jezus hebben?  Jairus heeft tegen Jezus gezegd: “Mijn dochtertje kan elk ogenblik sterven, kom toch haar de handen opleggen opdat ze mag genezen en leven.”  De vrouw heeft gezegd: “ Als ik slechts zijn kleren kan aanraken, zal ik genezen zijn.” Van deze woorden begrijpen wij dat Jairus en de vrouw een diepe geloof in jezus hadden.  Beiden nemen het initiatief om naar jezus te gaan en om beter te worden. Jairus nam initiatief in de plaats van zijn dochtertje. Dit initiatief laat een volharding in geloof in Jezus zien.Beiden zijn nederig tegenover Jezus en uiteindelijk werden ze genezen. Daarover zegt de antwoordpsalm van vandaag: “U zal ik loven, Heer want gij hebt mij bevrijd. Heer, uit het dodenrijk hebt gij mijn ziel verlost, gij hebt mij losgemaakt van die ten grave dalen.”  Onze God, in wie wij geloven, neemt   het leven  niet af maar hij geeft een leven op aarde en ook eeuwig leven na de dood.  Wanneer wij ziek zijn, kunnen we de volgende drie dingen doen om beter te worden. Ten eerste: Een diepe geloof in Jezus. Ten tweede: wij nemen het initiatief om naar jezus te gaan en wij geloven volhardend in Jezus. Ten derde: Wij zijn nederig tegenover jezus.
Laten wij naar Jezus gaan om een goed leven te ontvangen. En Jezus zegt: Ik ben gekomen opdat zij leven zouden bezitten en wel in overvloed. Amen.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten