zaterdag 16 juni 2012

Preek 11 de zondag jaar B


HOMILIE 11de zondag jaar B

            Broeders en zusters in Christus,


Opvallend is het dat Jezus vele beelden gebruikt uit het dagelijkse leven, uit de natuur om iets te vertellen over het Koninkrijk van God. Het evangelie van deze zondag sluit goed aan bij deze tijd van het jaar waar alles wordt gezaaid en begint te groeien en te bloeien.
.
We kennen het spreekwoord Zoals men zaait zo zal men oogsten. Onze tijd met zijn vele veranderingen is een tijd om de blijde boodschap overvloedig en overal te zaaien. Van belang is het dat het goed zaad is opdat het kan ontkiemen en vruchten of bloemen voortbrengen. Hoe het zaad valt en hoe het opschiet en of de oogst groot is weten we niet het is een zaak van God. In het verborgene in de grond ontkiemt het zaad en schiet het op. God is het, de Bron van Leven,  die alles doet groeien in de natuur maar ook geeft God groeikracht aan het zaad van het geloof  dat in de harten van de mensen is gezaaid.  Het is en blijft wel een mysterie hoe iemand tot geloof in God komt en een ander niet.  Deze week had ik een gesprek met iemand over het geloof die mij vertelde dat hij tot een diep  en vurig geloof was gekomen en dat diens broer die in hetzelfde gezin was opgegroeid helemaal los was geraakt van de kerk.

Geloven heeft te maken met je een levensstijl eigen maken die Jezus ons heeft voorgeleefd en je in alles afhankelijk weten van God. Geloven is ook je durven overgeven aan de liefde en barmhartigheid van God en de woorden van Jezus ter harte nemen. Om  inzicht en leiding van God te ontvangen is het heel belangrijk om een spiritueel leven of een gebedsleven te leiden.  Zonder persoonlijk gebed mis je de persoonlijke liefdevolle band met God en daar gaat het toch in feit om.  Het is goed om te beseffen dat wij alles  je van God hebben gekregen om er op een goede manier gebruik van te maken en God ervoor te danken. We hebben talenten en gaven van God ontvangen om Gods Koninkrijk van goedheid en liefde mee te helpen uitbouwen. Wie de blijde boodschap beleeft en uitdraagt dan mag hier en nu reeds ervaren dat God het goede in dit leven beloont en vanuit ons geloof weten we dat God de mens die het goede deed in zijn leven hem of haar eenmaal zal belonen met het eeuwige leven. Iedere christen heeft er belang bij niet alleen voor zichzelf maar ook voor de geloofsgemeenschap om veel goedheid en liefde rondom hem te zaaien.

Wie echter wind zaait die zal storm oogsten of maw wie kwaad doet, zal er uiteindelijk zelf de gevolgen van dragen en aan ten onder gaan.

Wie in dienst is van het Rijk van God, die hoeft zich niets  in te beelden, wanneer er vele mooie bloemen verschijnen in de tuin van de Heer. De apostel Paulus zegt hierover:” Noch hij die plant betekent iets, noch hij die begiet, maar alleen God, die de wasdom geeft komt alle eer toe.

Laten wij blijven hopen dat er in de Kerk weer nieuw leven ontstaat in de toekomst. Hoop doet leven. De tuin van de Kerk hier in het Westen lijkt overhoop te liggen, maar wie weet, misschien hebben zich al onder de grond nieuwe wortels gevormd en zien we binnenkort weer een bloeiende en groeiende kerk. We mogen blijven hopen dat Gods heilige Geest aan het werk is in de harten van de mensen en Gods Koninkrijk midden onder ons aan het groeien is.
Amen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten